2016. júliusában lép hatályba a a csecsemők és kisgyermekek számára készült, a speciális gyógyászati célra szánt, valamint a testtömeg-szabályozás céljára szolgáló, teljes napi étrendet helyettesítő élelmiszerekről szóló 609/2013/EU rendelet, amelynek célja, hogy megfelelőbb fogyasztóvédelmet biztosítson a csecsemők és kisgyermekek számára készített, speciális gyógyászati célra szánt, valamint testtömeg-szabályozás céljára szolgáló, a teljes napi étrendet helyettesítő élelmiszerek összetevőinek és forgalmazásának szempontjából. A rendelet igyekszik továbbá fokozott jogbiztonságot teremteni az ágazatban működő vállalkozások és e szabályokat alkalmazó nemzeti hatóságok számára.

A 609/2013/EU rendelet a 3 évtized alatt felhalmozódott, túlzottan összetetté és töredezetté vált számos szabályt váltja fel.

A rendelet ezen túlmenően az Európai Bizottságra ruházza annak felelősségét, hogy felhatalmazáson alapuló jogi aktusok útján különleges szabályokat fogadjon el az összetételre és a címkézésre vonatkozólag a következő élelmiszer-kategóriák tekintetében:

  • az anyatej-helyettesítő és anyatej-kiegészítő tápszerek;
  • a feldolgozott gabonaalapú élelmiszerek és egyéb bébiételek;
  • a speciális gyógyászati célokra szánt élelmiszerek; és
  • a testtömeg-szabályozás céljára szolgáló, teljes napi étrendet helyettesítő élelmiszerek.

A Bizottság továbbá köteles jelentéseket készíteni a következők tekintetében:

  • a kisgyermekeknek szánt tejalapú italok (az ún. „növekedést serkentő tejek”) és hasonló termékek, az ilyen jellegű termékek összetételére és címkézésére vonatkozó különleges szabályok megállapítása szükségességének elemzése céljából;
  • a sportolóknak szánt élelmiszerek, az összetételre és címkézésre vonatkozó különleges szabályok kidolgozása szükségességének elemzése céljából.

A Bizottság ezen túlmenően megvizsgálja, hogy milyen módon lehet biztosítani, hogy a gluténérzékenyek megfelelő tájékoztatásban részesüljenek a glutént tartalmazó legalább egy összetevője gluténtartalmának lecsökkentése céljából speciálisan gyártott, elkészített és/vagy feldolgozott élelmiszerek, illetve a kizárólag eleve gluténmentes összetevőkből készült egyéb élelmiszerek közötti különbségről.

A fogyasztók érdekében