Az általános tapasztalat, az, hogy a fogyasztók könnyelműen pipálják és a mielőbbi igénybe vétel reményében automatikusan elfogadják a szerződési feltételeket, ha internetes vásárlásról van szó. Ez kiváltképp igaz a mobil alkalmazásokra is.

Ez igaz volt annak a fogyasztónak az esetében is, aki mobilalkalmazást töltött le több tízezer forintért, egy navigációs szoftvert, hozzá több külföldi térképpel. Azt hitte, hogy ezt megvásárolta és a program már az övé, ezért pedig abból sem lesz baj, ha éppen letörli, hiszen később bármikor újra telepítheti. Amikor azonban használni szerette volna, már nem volt az alkalmazás elérhető. Azzal utasították el, hogy technikai okok miatt e program támogatását már nem tudják vállalni és az alkalmazást megszüntették.

A fogyasztó számára csak a Budapesti Békéltető Testület előtti eljárásban derült ki a cég válaszából, hogy tulajdonjogot az applikációra egyáltalán nem szerzett, hanem kizárólag annak felhasználás jogát vásárolta meg. Ezzel pedig a kifizetett több tízezer forintos vételárért cserébe azt vállaltak, hogy letöltheti a programot és használhatja azt.

Az eset körében ki kell emelni, hogy egyértelműen szerepelt a szerződési feltételek között, hogy bizonyos esetekben minden további nélkül megszüntethető a forgalmazás – ahogy arra sor is került.

A fogyasztó szerencséjére ebben az esetben a vállalkozás egyébként igent mondott az egyezségi ajánlatára a békéltető eljárásban és így visszakaphatta a pénzt. Azonban könnyen pórul is járhatott volna, hiszen a cég erre nem volt köteles.

A fenti eset jól mutatja, körültekintéssel kell eljárni akkor is, ha egy fizetős programot vagy applikációt tölt le valaki az internetről, és érdemes elolvasni, hogy pontosan mire szerződünk!

Forrás: www.bekeltet.hu

A fogyasztók érdekében