Az Európai Unióban a vásárlóknak joguk van ahhoz, hogy 14 napon belül visszaküldjék a nem üzletben megrendelt árucikkeket, és visszakapják a teljes vételárat. A visszaküldés oka bármi lehet – akár az is, hogy a vásárló egyszerűen meggondolta magát.

A 14 napos gondolkodási idő nem vonatkozik többek között a következő árucikkekre:

  • repülő- és vonatjegyekre, koncertjegyekre, szállodafoglalásra, autóbérlésre és konkrét időpontokra megrendelt étkeztetési szolgáltatásokra;
  • rendszeresen házhoz szállított árucikkekre és italokra – például a tejesember által hozott tejre;
    egyedi megrendelésre készült, egyértelműen a vevő egyedi igényeinek megfelelően előállított termékekre – pl. méretre szabott öltönyre;
  • lezárt adathordozókra, például DVD-kre, amelyeket átvételkor Ön felbontott;
  • az olyan online digitális tartalmakra, amelyeket Ön elkezdett letölteni vagy streaming révén megnézni vagy meghallgatni;
  • a nem cégtől, hanem magánszemélytől vásárolt termékekre;
  • a sürgős javítási és karbantartási munkákra kötött szerződésekre – ha például csőtörés elhárításával bízott meg egy vízvezeték-szerelőt, és megállapodott vele a vállalási árban, már nem mondhatja vissza a munkát

A 14 napos gondolkodási idő a megrendelt áruk átvételétől veszi kezdetét. Ha a kéthetes időszak utolsó napja munkaszüneti napra esik, a gondolkodási idő az ezt követő munkanapon jár le.

Önnek egyértelműen tájékoztatnia kell a kereskedőt arról a döntéséről, hogy eláll a vásárlástól. Nem elég csak az árut visszajuttatni a feladónak. A kereskedők kötelesek a vásárlástól való elállás jelzésére külön formanyomtatványt biztosítani a fogyasztóknak, ám Ön nem köteles ezt használni nyilatkozatához.

Miután Ön értesítette a kereskedőt a döntéséről, 14 napja van az áru visszaküldésére.

A kereskedőt tájékoztathatja faxon vagy e-mail üzenetben, de a visszaküldéssel egyszerre is, például postai úton visszaküldi a terméket, és ahhoz írásos nyilatkozatot mellékel.

A szabályok szerint a kereskedőnek a vásárlástól való elállásról szóló értesítés kézhezvételétől számítva 14 napon belül vissza kell térítenie az áru vételárát, feltéve hogy az áru vagy a visszaküldést igazoló bizonylat hozzá megérkezett.

Ha Ön szállítási költséget is fizetett a vásárláskor, a kereskedőnek a vételáron felül azt is meg kell térítenie. Ha viszont Ön nem szokványos postai kézbesítést (pl. gyorsfutár-szolgáltatást) kért, a kereskedő felszámolhatja annak többletköltségét.

A kereskedőnek tájékoztatnia kell Önt arról, hogy visszaküldés esetén az ezzel járó költséget Önnek kell fizetnie, azonban ha ezt elmulasztja, a visszaküldés költségét neki kell állnia.

 

miniszterium130718

A fogyasztók érdekében