Az első fogyasztóvédelmi intézkedéseket 1975-ben fogadták el. Az EU azóta is folyamatosan azon dolgozik, hogy a termékek gyártásától kezdve az otthoni végfelhasználásig gondoskodjon az uniós fogyasztók egészségéről és biztonságáról.

TERMÉKBIZTONSÁG: Az EU termékbiztonsági szabályai értelmében az uniós piacon kizárólag biztonságos termékek forgalmazhatók. Ennek érdekében számos termékkategóriában fel kell tüntetni a szabályok megfelelését igazoló CE-jelölést. A jelelölés  megléte azt jelenti, hogy a gyártó az alapvető uniós biztonsági kritériumok tekintetében ellenőrizte a terméket, és az valamennyi releváns követelmények megfelel.

Előfordul, hogy új termékek vagy új tudományos adatok figyelembevétele érdekében az EU a termékbiztonsági szabályokat többször is kibővíti vagy kiigazítja. Az EU 2011-ben például új biztonsági követelményeket vezetett be a hordozható zenelejátszókra, hogy csökkentse a túl magas zajszintből fakadó halláskárosodás veszélyét.

Az EU többek között ügyel a területén értékesített játékok, elektromos termékek és járművek biztonságára.

Az Európában vásárolt játékok a legbiztonságosabbak között vannak a világon. A forgalomba hozatal előtt a játékoknak szigorú biztonsági ellenőrzésen kell keresztülmenniük, amelynek során megvizsgálják a játék összeszerelését, a játékon található kis részek rögzítését, valamint a játék gyúlékonysági, kémiai, elektromos, higiéniai és radioaktivitási jellemzőit.

Az elektromos biztonságra vonatkozó uniós szabályok szavatolják, hogy a kisfeszültségű elektromos berendezések rendeltetésszerű használata biztonságos legyen. A kisfeszültségű elektromos berendezések által okozott balesetek száma Európában alacsonyabb, mint más hasonló kereskedelmi régiókban.

Végezetül pedig a halálos közúti balesetek száma az Unióban 2001 óta 43%-kal csökkent, ami részben az ütközésvédelmi szabványokra vonatkozó új európai jogszabályoknak köszönhető. Az elmúlt években az EU szabályozta a járművek biztonságát. A legfontosabb ilyen rendelkezés értelmében a gyártóknak töréstesztekkel kell vizsgálniuk, hogy frontális és oldalütközések során az autó mennyire tudja megvédeni a benne ülőket, illetve, további tesztekkel kell felmérniük a gázolási rizikófaktort. Mivel a fogyasztók egyre több információkat kapnak pl. arról, hogy hogyan szerepelnek a gépjárművek a törésteszteken, ez arra ösztönzi a gyártókat, hogy az uniós jogi követelményeken túlmenően, és a szakértői bizonyítékokra támaszkodva egyre biztonságosabb autókat gyártsanak.

Az EU sürgősségi riasztórendszere: A nem élelmiszer-jellegű termékek sürgősségi riasztási rendszerének (RAPEX) köszönhetően az Európai Bizottság és az uniós tagállamok illetékes hatóságai gyorsan információt cserélhetnek azokról a veszélyes termékekről (pl. játékok, gyermekápolási cikkek, háztartási eszközök), amelyek súlyos veszélyt jelenteken az egészségre, a biztonságra, a környezetre vagy a közbiztonságra, illetve komoly aggályokat vetnek fel az energiahatékonyság tekintetében.

Amikor egy termék veszélyesnek bizonyul az uniós tagállamok különféle intézkedéseket hozhatnak a fogyasztók védelme érdekében: betilthatják, visszahívhatják az adott árut. Bizonyos termék- és kockázattípusokra uniós követelmények vonatkoznak. Az EU 1999-ben például betiltotta a ftalátoknak nevezetett műanyaglágyítók használatát a játékokban. 2006-tól tilos újszerű öngyújtókat értékesíteni, 2009-től pedig valamennyi fogyasztói cikkben illegális a dimetil-fumarát (penészgombák ellen alkalmazott, allergiás bőrreakciókat kiváltó vegyi anyag) használata.

ÉLELMISZER-BIZTONSÁG: Az EU élelmiszer-biztonsági szabályai garantálják, hogy az Unióban termelt, forgalmazott és értékesített valamennyi élelmiszer és élelmiszertermék biztonságos legyen a fogyasztókra nézve. A szabályok értelmében ellenőrizni kell az élelmiszer-higiéniát, az állat-egészségügyi és –jóléti, valamint növény-egészségügyi szabályok betartását, illetve az esetleges élelmiszer-szennyezési kockázatot. Az élelmiszer-biztonsági szabályok elsődleges célja, hogy a fogyasztók megfizethető áron férhessenek hozzá az igényeiknek megfelelő, biztonságos és jó minőségű élelmiszerekhez, amelyeket a kereskedők nyitott és átlátható piacon értékesítenek.

Az uniós jogszabályok hatálya kiterjed az élelmiszer adalékanyagokra is, amelyek a higiénia és a tartósítás szempontjából fontos szerepet játszanak az élelmiszertermelésben és –forgalmazásban. Az adalékanyagok használatát az Európai Bizottságnak engedélyeznie kell, miután biztonságukat független tudományos szakvélemény igazolta.

KOZMETIKAI TERMÉKEK: Az EU szabályozza a kozmetikai termékek összetevőit, címkézését és csomagolását, ezáltal pedig garantálja, hogy használatuk biztonságos legyen. Az EU a közelmúltban betiltotta a kozmetikai termékek kapcsán végzett állatkísérleteket az Unióban.

miniszterium130718

A fogyasztók érdekében