A fogyasztók életében jelentős szerepet játszanak a pénzügyi szolgáltatások. Az uniós fogyasztóvédelmi szabályok magas fokú átláthatóságot biztosítanak a pénzügyi szolgáltatások ágazatában és garantálják, hogy az egymással versenyben álló pénzügyi termékekről a fogyasztók egyértelmű és átlátható információkat kapjanak.

FOGYASZTÓHITEL-MEGÁLLAPODÁSOK: a fogyasztói hitelre vonatkozó szabályok az alábbiakat mondják ki:

  • A hitelnyújtó a megállapodás megkötése előtt kellő időben szabványos uniós formanyomtatványon egyértelmű információkat közöl a fogyasztóval.
  • A hitelkamatláb mellett minden esetben fel kell tüntetni a teljes hiteldíjmutatót is.
  • A megállapodás megkötése előtt a hitelnyújtónak tájékoztatniuk kell a fogyasztókat a díjakról és a kötelezettségekről.
  • A fogyasztóknak jogukban áll a megállapodás megkötésétől számított 14 napon belül elállni a hitelmegállapodástól anélkül, hogy döntésüket megindokolnák.
  • A hitelt a határidő előtt is vissza lehet fizetni (a hitelnyújtó méltányos ellentételezést kérhet, ha annak jogosságát objektívan meg tudja indokolni).

BEFEKTETÉSI SZOLGÁLTATÁSOK: A fogyasztók befektetéseit az EU több szinten is védi. Európai szabályok rögzítik például, hogy a fogyasztóknak értékesített befektetési termékeknek számukra megfelelőnek kell lenniük, pl. a kockázat mértéke nem lehet túl magas.

A tipikus lakossági befektetési termékek értékesítéséről (pl. számos befektetésialap-típus ilyen) a termékekkel kapcsolatos  információknak egyértelműnek és tömörnek kell lenniük, valamint azokat az előírt egységes, az összehasonlítást lehetővé tevő elrendezésben kell rendelkezésre bocsátani.

BIZTOSÍTÁSI ÉS NYUGDÍJSZOLGÁLTATÁSOK:  A biztosítási szolgáltatásokra vonatkozó hatályos szabályokat az EU jelenleg vizsgálja felül annak érdekében, hogy átláthatóbbá tegye a fogyasztók tájékoztatását és biztosítási termékekre vonatkozó értékesítési módszereket. Ezenkívül az EU a beruházási jellegű biztosítási  termékek új szabályait a beruházási szolgáltatásokról szóló szabályokhoz fogja igazítani.  A szolgáltatásokról szóló szabályokhoz fogja igazítani. A szolgáltatásnyújtónak például  meg kell vizsgálnia, hogy az általa  értékesített termékek megfelelnek-e a fogyasztónak.

Az EU emellett kezdeményezés indítását fontolgatja az egyéni számlás nyugdíjrendszerekkel kapcsolatban, hogy nagyobb védelmet biztosítson az ilyen termékek jelenlegi és jövőbeli vásárlóinak.

miniszterium130718

A fogyasztók érdekében