A szabad mozgás az egyik legfontosabb szabadság, amit az EU a polgárainak biztosít. A szabad mozgás utazást is jelent. Az utazás közben pedig számos probléma merülhet fel. A fogyasztókat ilyen esetekben is védeni kell.

UTASI JOGOK: A világon egyedül az EU dolgozott ki az utasok jogainak védelmére vonatkozó minimumkövetelményeket az összes szállítási módra, azaz a közúti, a légi, a vasúti és a vízi közlekedésre egyaránt. A járatok törlésekor vagy jelentős késésekor például az utasoknak joguk van arra, hogy tájékoztatást, segítséget és kártérítést kapjanak. Az EU a fogyatékkal élő és mozgáskorlátozott személyek utasjogait is védi.

UTAZÁSI CSOMAG: Az uniós jogszabályok a szervezett társasutazásra befizető személyeket is védik; rögzítik a szervezők és a forgalmazók kötelezettségeit, illetve meghatároznak bizonyos konkrét fogyasztói jogokat. A jogszabályok többek között előírják, hogy az összes szolgáltatás zökkenőmentes lebonyolításáért egyetlen félnek kell felelnie; az utazni vágyóknak a szerződés megkötése előtt valamennyi információt meg kell kapniuk; kapcsolattartó pontot kell létesíteni, ahonnan gyors segítségnyújtás kérhető; a foglalásoknak átruházhatónak kell lenniük; a befizetett összeget vissza kell téríteni, ha az utazási csomag alapvető összetevői megváltoznak; ha pedig a szerződésben szereplő szolgáltatások nem biztosíthatók, más megoldásokat kell díjmentesen felajánlani.

ÜDÜLÉSI JOG: Az uniós jogszabályok kimondják, hogy az ún. „időben megosztott üdülési jogok” (vagy hasonló termékek) vásárlóit a szerződés megkötése előtt kellő időben részletes tájékoztatás illeti meg. A szerződés megkötése után 14 napig jogukban áll visszamondani azt, ezen időtartam alatt pedig foglaló vagy előleg nem kérhető el tőlük.

BARANGOLÁS: Az uniós barangolási szabályoknak köszönhetően a fogyasztóknak 2007 óta jóval kevesebbet kell fizetniük a külföldi mobiltelefon használatért.  A barangolási szolgáltatásokért (hívások, sms-üzenetek, mobilinternet-használat) felszámított árak 75%-kal alacsonyabbak a 2007-es szintnél.

Az EU területén gyakran üzleti úton tartózkodók esetében az így elérhető megtakarítás évente átlagosan akár az 1000 eurót is meghaladhatja. Az éves vakációt valamely másik uniós országban töltő család esetében a várható megtakarítás legalább 200 eurót tesz ki.

A 2007-ben először elfogadott szabályok felső határt szabtak a barangolási díjakra, ez az ún. eurotarifa. Az intézkedéseknek köszönhetően a mobiltelefon-előfizetők megfizethető és átlátható áron telefonálhatnak az EU bármely részéből. Az eurotarifa korlátozza a külföldi híváskezdeményezésért és  -fogadásért felszámítható díjak összegét.

Ezek a felső határok mindenkire vonatkoznak, kivéve azokat a fogyasztókat, akik a szolgáltató által kínált valamely konkrét csomagra fizettek elő. Az EU 2009 júliusában felülvizsgálta a szabályokat: tovább csökkentette a nagy összegek kiszámlázásának veszélyét: úgy határozott, hogy a fogyasztóknak automatikus értesítést kell kapniuk, ha a barangolásos adatátviteli szolgáltatás díja meghaladja az előírt határértéket.

A 2012. évi új uniós szabályok a külföldön igénybe vett mobilinternet díjait hatodára csökkentette. Amikor külföldi utunk során telefonunkon online térképet nyitunk meg, videókat, fotókat töltünk le, közösségi média oldalaira lépünk be vagy elolvassuk e-mailjeinket, ezentúl nem kell attól félnénk, hogy minden túl sokba fog kerülni.

miniszterium130718

A fogyasztók érdekében