A parkolásról szóló 30/2010 (VI.4.) Főv. Közgy. rendelet szerint a gépjármű üzemben tartója mentesül az egyórai várakozási díj és pótdíj megfizetése alól, ha:

  1. a várakozási díjat megfizette, de az ellenőrzés időpontja és a parkolójegy vagy a mobiltelefonos parkolási díjfizetés érvényességének kezdő időpontja között nem telt el 5 percnél hosszabb idő, vagy
  2. a várakozás megkezdésekor a mozgásában korlátozott személy eredeti és érvényes parkolási igazolványát a gépjármű első szélvédője mögött elhelyezte, de előlapja az érvényesség és a jogosultság ellenőrzése céljából nem teljes egészében látható, vagy azt hátlappal felfelé helyezte el,

Fontos tehát tudni, hogy ha 1 óránál rövidebb időtartamra vált valaki parkolójegyet, akkor 5 perces türelmi idő van érvényben. Ezen pótdíj alóli kimentési lehetőséggel a jogszabály alapján csak akkor lehet élni, ha a türelmi időn belül megváltott jegy vagy elindított mobilparkolás parkoló üzemeltetőjénél bemutatásra kerül.

A Budapesti Békéltető Testület gyakorlata alapján, leggyakrabban a probléma akkor jelentkezik, ha valaki az adott napon abban a parkolási zónában többször parkol vagy átparkol és a lejárt parkolójegyét a szélvédőn hagyja, és ilyenkor az arra járó parkoló őr a lejárt jegyet veszi figyelembe a pótdíj kiszabásakor.  Ebben az esetben a parkoló-társaságok nem veszik figyelembe a türelmi időt, mivel a lejárt jegynél a parkolási cég a parkolási idő vége és az ellenőrzés időpontja közötti időt veszi alapul. Tehát, ha a fogyasztó úgy váltott jegyet, hogy az ellenőrzés időpontja és a megváltott jegy érvényességének kezdete között 5 perc még nem telt el, de a szélvédőn ott hagyott egy lejárt parkolójegyet, akkor azt már nem fogadják el, mivel ilyen esetben a fogyasztónak kell bizonyítania, hogy nem ugyanazon a helyen parkolt folyamatosan, hanem átparkolt, mely adott esetben egy új parkolási eseménynek számítana.

 

 

Mire figyeljenek a fogyasztók a parkolásnál, hogy elkerüljék a parkolási bírságot?

1. A fogyasztóknak azt ajánljuk, hogy parkolást követően alaposan nézzék meg, hogy melyik zónában parkolnak és ennek megfelelő jegyet vásároljanak!

2. Ha átparkolnak ugyanazon zónán belül, akkor a lejárt parkolójegyüket vegyék ki az autójuk szélvédőjéről!

3. A megváltott jegyet, a lakossági várakozási hozzájárulást vagy mozgáskorlátozott parkolási igazolványt jól látható és olvasható módon a gépjármű első szélvédője mögé helyezzék ki!

4. Ha műszaki meghibásodást tapasztalnak egy jegykiadó automatánál, az ott feltüntetett telefonszámon azonnal jelezzék a parkolás üzemeltető felé.

A fogyasztók érdekében