A hirdetésekkel megcélzott fogyasztók vagy egészségmegőrző, prevenciós célból vásárolják meg az étrendkiegészítőket, vagy a másik csoportot azok a vásárlók alkotják, akik a már meglévő betegségük miatt kiszolgáltatott helyzetben vannak, így fokozottabban fogékonyak minden olyan új információra, termékre, amely jelenlegi állapotukban javulást, illetve annak változásában kedvező hatást ígér, emiatt különös jelentősége van a tényszerű, túlzásokat nélkülöző, bizonyított állításokat tartalmazó tájékoztatásnak az étrendkiegészítőket érintően.

Természetesen az élelmiszerekre vonatkozó általános előírásokat kell alkalmazni az étrend-kiegészítők esetében, így a jelölésükre (címkefeliratokra, a címkén és a csomagoláson található bármely jelre, ábrára stb.) és reklámozásukra.

Tehát a termékek jelölése, megjelenítése és hirdetése nem állíthatja, hogy az étrend-kiegészítő betegségek megelőzésére és kezelésére alkalmas.

Továbbá az élelmiszerek jelölésére vonatkozó általános szabályokon kívül az étrend-kiegészítők jelölésénél az alábbiakat is fel kell tüntetni:

  • Csak étrend-kiegészítő megnevezéssel hozhatók kereskedelmi forgalomba,
  • jelölni kell a jellemző összetevők és tápanyagcsoportok, valamint
  • utalni kell a tápanyagok és összetevők jellegére.
  • Mindenképpen fel kell tüntetni a készítmény napi fogyasztásra ajánlott mennyiségét, s azt a figyelmeztetést, hogy a fogyasztó ne lépje túl az ajánlott napi mennyiséget.
  • Azt is feltétlenül fel kell tüntetni, hogy a termék kisgyermekek elől elzárva tartandó.
  • Arra is fel kell hívni a figyelmet, hogy az étrend-kiegészítő nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet.
    Az étrend-kiegészítők jelölése, megjelenítése és hirdetése nem állíthatja, de még csak nem s sugallhatja, hogy a változatos, kiegyensúlyozott étrend nem alkalmas a testnek a szükséges tápanyagokkal való ellátására.
  • A termékben levő tápanyagok, táplálkozási vagy élettani hatású anyagok mennyiségét a termék jelölésén számszerűen kell feltüntetni a javasolt napi adagjukra vonatkoztatva.
  • A vitaminokra és ásványi anyagokra vonatkozó információt a napi ajánlott felvétel (RDA) százalékában is meg kell adni.

A fogyasztók érdekében