Előfordulhat, hogy több, magát „100 százalék parmezánként” reklámozó termékben nincs is parmezán, hanem helyette fapépet tartalmaz?  Bebizonyosodott: IGEN.

Az amerikai Food and Drug Administration (FDA)  névtelen bejelentés alapján előre be nem jelentett ellenőrzést tartott , aminek következtében eljárás indult például a nagy élelmiszerbolt hálózatoknak beszállító Castle Cheese ellen, mivel elemzésükből kiderült, hogy nem használtak parmezánt a Market Pantry márkájú 100 százalékos parmezánként reklámozott termék gyártáshoz, hanem más különböző sajttermékeket, így mozzarellát és cheddart, továbbá fapépből származó cellulózt, ami egyébként a sajt  megfelelő állágához szükséges.

Fontos kiemelni, hogy az amerikai szabályozás szerint cellulóz engedélyezett alapanyaga a sajtnak, az FDA biztonságos összetevőnek titulálta. Azonban az elfogadható ipari standard 2-4 százalék.

  • a Jewel-Osco gyártó Essential Everyday 100 percent Grated Parmesan Cheese nevű termékében 8,8 százalék cellulóz volt;
  • a Wal-Mart Great Value 100 percent Grated Parmesan Cheese 7,8 százalék;
  • Whole Foods 365 nem tüntette fel a csomagoláson, de 0,3 százalék abban is volt;
  • a Kraftéban 3,8 százalék

A Castle Cheese egyébként tönkrement a vizsgálat után, elnöke, Michelle Myrter pedig bíróság elé áll, és akár egy évet is kaphat ,az akár 100 ezer dolláros büntetés mellett.

A parmezán eredetvédett termék, két változata létezik a Grana Padano és a Parmigiano Reggiano. A Grana könnyebb tejből, kevesebb érleléssel készül, lágyabb ízű. A Parmigiano érettebb, erősebb, tehát drágább is, másfél-kétszerese a Granának.

Amire vásárlásnál érdemes figyelni: MINDIG legyen rajta a márkajelzéssel gazdagon kitetovált héjából. Ha nem valami mást veszünk helyette az eladó jóvoltából, akkor mint minden eredetvédett terméknek, ennek is viszonylag biztonságos a vásárlása.